Jaka dieta pomaga w walce z trądzikiem?

Trądzik to problem nie tylko nastolatków, ale także dorosłych. Właściwa dieta nie wyeliminuje choroby, ale może w znaczny sposób zmniejszyć jego objawy i wspomóc leczenie. Nieodpowiedni sposób odżywiania nie jest jedyną przyczyną powstawania widocznych krostek. Produkty wysoko przetworzone, o wysokiej zawartości soli i konserwantów negatywnie wpływają na naszą skórę. W przypadku trądziku ich działanie może nasilać objawy choroby. 

Zrezygnuj z produktów wysoko przetworzonych

Podstawą diety osób chorych na trądzik są produktu i dania lekkostrawne, zdrowe i ułatwiające oczyszczanie organizmu z toksyn. Warto zamienić potrawy smażone na gotowane lub pieczone. Trzeba zrezygnować z części przekąsek i przypraw, które mogą nasilać niepożądane zmiany skórne. Przede wszystkim należy unikać produktów wysoko przetworzonych, czyli takich, które zawierają sztuczne barwniki, konserwanty i aromaty. Są to na przykład napoje gazowane, słodkie i słone gotowe przekąski, a także żywność z długim terminem ważności. Słodycze także nie mają dobrego wpływu na kondycję skóry w przypadku trądziku. Nawet gorzka czekolada to coś czego powinniśmy unikać. 

Ogranicz spożycie soli 

Ostre przyprawy takie jak pieprz i papryka, a także sól mogą mieć wpływ na powstawanie krostek na skórze. Negatywny wpływ mają też wysoko przetworzone węglowodany takie jak makaron i pieczywo. Warto szukać w sklepach ich pełnoziarnistych odpowiedników, ponieważ są zdrowsze dla naszego układu pokarmowego i popularne, a co za tym idzie mamy szeroki wybór produktów na półkach. Dodatkowo jeżeli palimy powinniśmy rzucić ten nałóg, a spożycie alkoholu ograniczyć do jednej lampki wina dziennie. 

Witamina A i witaminy z grupy B

W przypadku skóry z trądzikiem szukajmy produktach bogatych w witaminę A, czyli beta karoten. Poprawi kondycję skóry i nada jej ładny kolor. Najwięcej witaminy A znajdziemy w: marchewce (ugotowanej), pomidorach, pomarańczach, brokułach, melonach, papryce, szpinaku, brzoskwiniach i sałatach. Produkty bogate w witaminy z grupy B będą sprzyjać łagodzeniu schorzeń skórnych. Znajdziemy je w produktach takich jak: orzechy, pestki, roślinach strączkowych, drożdżach, wątróbce, drobiu, jajach i pieczywie pełnoziarnistym.  

Cynk ułatwia gojenie

Cynk zawarty na przykład w kiełkach i soji działa leczniczo na gojenie się zmian skórnych, a jego niedobór prowadzi do ich pogłębiania. Zapewnimy sobie odpowiednią ilość tego pierwiastka włączając do naszej diety owoce morza, ryby np węgorza, wątróbkę drobiową, rośliny strączkowe, pieczywo żytnie, kasze, jaja, a także pestki słonecznika. 

Błonnik

Podstawowym składnikiem diety, który umożliwia oczyszczanie organizmu jest błonnik, który znajdziemy w otrębach, kaszach, brązowym ryżu, pełnoziarnistym pieczywie. W naszych posiłkach nie powinno też zabraknąć nasion roślin strączkowych, świeżych warzyw i owoców, a także suszonych owoców. 

Z trądzikiem trzeba walczyć na kilku płaszczyznach – od wewnątrz stosując odpowiednią dietę oraz od zewnątrz dobierając leki i kosmetyki. Warto skorzystać ze wsparcia ekspertów, który opracują plan dietetyczny, wykluczający określone produkty i utrzymujący zbilansowany poziom wszystkich niezbędnych składników odżywczych.