Jak nieprawidłowe zakupy spożywcze wpływają na naszą wagę?
Żyjemy coraz szybciej, stawiamy sobie coraz wyżej poprzeczkę w kontekście poziomu życia i staramy się maksymalizować domowy budżet. Wbrew pozorom bardzo ważną rolę odgrywają tutaj zakupy spożywcze, które nie zawsze komponujemy poprawnie chcąc obniżyć rachunku przy kasie, czasu przygotowania dań, czy brak wiedzy na temat składów produktów, które wkładamy do koszyka. Wszystkie te wybory negatywnie odbijają się na zdrowiu, samopoczuciu oraz wadze – mogą powodować jej wzrost i doprowadzić do otyłości.
Jakie są najczęstsze błędy, które popełniamy podczas robienia zakupów?
Wybieramy produkty wysoko przetworzone
Bardzo często, aby zaoszczędzić czas przygotowania posiłku i wybrać tańszą opcję sięgamy po produkty wysoko przetworzone np. gotowe sosy, do których wystarczy ugotować ryż czy makaron. Niestety nawet mała ilość sosu zawiera duże ilości kalorii. Dodatkowo ich smak wzmocniony jest glutaminianem sodu, konserwantami i sztucznymi barwnikami. Zawierają małą ilość błonnika, witamin i minerałów. Nasz układ pokarmowy pracuje coraz gorzej i możemy zacząć odczuwać dolegliwości z nim związane. Wysoka zawartość soli i tłuszczu w gotowych daniach negatywnie wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca, co w przyszłości może grozić zawałem serca.
Sięgamy po produkty zawierające konserwanty i ulepszacze smaku
Słone i słodkie przekąski to łatwy sposób na poprawę humoru i chwilowe zabicie głodu. Niestety większość z nich ma w składzie konserwanty ulepszacze smaku, dużą ilość soli lub cukru. Zarówno ich słodki jak i słony wariant negatywnie wpływa na nasz organizm. Jeżeli mamy na nie ochotę najrozsądniej byłoby wybierać najmniejsze opakowania, ale te z kolei nie opłacają się cenowo i wolimy sięgać w sklepie po te średnie lub największe, które później zjadamy za jednym razem.
Owoce i warzywa wspomagane środkami chemicznymi
Owoce i warzywa to bardzo ważne składniki naszej diety. Powinny stanowić około 70% każdego posiłku. Dostarczają nie tylko cenny błonnik, który stymuluje pracę układu pokarmowego, ale także wartościowe składniki odżywcze takie jak witaminy i minerały. Na rynku są dostępne zarówno produkty pochodzące z upraw z ograniczonym udziałem środków chemicznym, ekologiczne, takie które ledwo zmieściły się w normach i zostały dopuszczone do sprzedaży w sklepach oraz owoce i warzywa sprzedawane na targach bezpośrednio od rolników. W tym przypadku najważniejsze jest świadome kupowanie. Nie musimy przepłacać za żywność z naklejką „bio”, żeby dostarczyć do organizmu wartościowy pokarm. Warto szukać miejsc z produktami dobrej jakości, sprawdzonych. Nie trzeba też robić wszystkich zakupów w tym samym sklepie. Można podstawowe produkty typu nabiał, sery, wędliny, ryby kupić w supermarkecie, a mix owoców i warzyw zamówić przez internet z miejsc typu „Zielona Skrzynka” z dostawą do domu. Dzięki temu mamy różnorodne produktu, dobrą jakość i masę mikro i makro elementów.
Kierujemy się przy wyborze wyłącznie ceną
Nie zawsze cena jest wyznacznikiem jakości. Zarówno w przypadku niskiej jak i wysokiej ceny nie musi to odzwierciedlać wartości zdrowotnej składu danego produktu. Niska cena może być uwarunkowana masową produkcją, tanimi zamiennikami naturalnych składników lub tanimi kosztami produkcji i samych składników. Wysoka cena może być skutkiem wykorzystania najnowszej technologii produkcyjnej, wykorzystania ekologicznych surowców, sposobu pakowania czy mniejszą skalą produkcji. Do tego dochodzą koszty kampanii marketingowych i wizerunkowych. Podczas zakupów musimy sami ocenić w sklepie wartość produktu, jego skład i czy wariant droższy czy tańszy jest korzystniejszy dla naszego zdrowia, bo ono jest tutaj priorytetem.
Ulegamy hasłom reklamowym i nieprawdziwym informacją w mediach
Celem kampanii reklamowych jest maksymalizowanie wskaźników sprzedaży. Czasami komunikaty, które docierają do nas w mediach są sprzeczne z rzeczywistością. Przykładowo producent ciastek opisuje w spocie reklamowym swój produkt jako zdrowe i pełnowartościowe śniadanie. Niestety ciastka w składzie mają wysoką zawartość cukru, tłuszczy, gluten oraz inne substancje. Z jednej strony jesteśmy tego świadomi, a z drugiej strony widząc ten produkt na sklepowej półce kojarzymy go z hasłem reklamowym „pełnowartościowego śniadania”.
Podczas robienia zakupów spożywczych powinniśmy pamiętać o podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i mądrze komponować nasz koszyk zakupowy. To co jemy ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Chcąc czuć się dobrze, mieć wysoką odporność i zminimalizować prawdopodobieństwo problemów zdrowotnych w przyszłości powinniśmy zdrowo się odżywiać. Czasami ciężko jest samemu zmienić listę zakupów, do której jest się przyzwyczajonym. Napisz do nas! Eksperci Studia Zdrowia doradzą Ci jakie produkty warto kupować i jak komponować z nich posiłki.