Zwyrodnienia stawów

Bardzo częstą grupą dolegliwości wśród osób z nadwagą lub otyłych są choroby zwyrodnieniowe stawów – najczęściej stawów kolanowych, biodrowych czy kręgosłupa. Spowodowane są zbyt dużym naciskiem na poszczególne stawy, który uszkadza chrząstkę stawową, prowadzi do zmian w budowie podchrzęstnej kości i prowadzi do zapalenia stawu. Powoduje to uczucie bólu, ograniczoną ruchowość lub sztywność danego stawu. Przeciążone stawy kolanowe to odczuwalny dyskomfort w trakcie chodzenia i wykonywania codziennych aktywności, a przeciążone stawy kręgosłupa powodują ból w odcinku lędźwiowym.

Otyłość przyśpiesza podział komórek chrząstkotwórczych, a także wydzielanie przez białą tkankę substancji prozapalnych takich, jak adipokiny. Przez to choroby zwyrodnieniowe stawów mogą objąć nie tylko stawy przeciążone z powodu masy ciała, ale także pozostałe takie, jak stawy nadgarstka czy barku.

Dieta a stawy

Bardzo ważnym aspektem przy zapobieganiu lub walce z chorobami zwyrodnieniowymi stawów ma odpowiednia dieta. Białka, aminokwasy, witaminy, kwasy tłuszczowe i składniki mineralne wpływają na utrzymanie struktury i funkcji stawów. Należy unikać żywności wysoko przetworzonej, ponieważ znacznie przyśpiesza rozwój choroby. Z drugiej strony bioflawonoidy, czyli składniki owoców, warzyw, przypraw czy herbaty mają pozytywny wpływ na kondycję stawów i warto dbać o ich obecność w diecie, żeby zapobiegać zwyrodnieniom stawów.

Tagi: